יום ראשון, 29 ביולי 2012

ווב 2.0 ומדיה חברתית והגולשים בישראל

אני ישראלית (לפני שבע שנים זה היה רק חלום!) בעידן הדיגיטלי- נשמה פנטסטי ורחוק!
לא יומן איך השתנו חיינו! אנחנו משתדלים להיות מודרניים, לצעוד באותה שורה עם העידן החדש המכתיב לנו את האורח החיים.
כמה פעמים ביום אני "גולשת" במרחבי  האינטרנט! – כותבת פוסטים וכתבות, מעלה ומורידה תמונות וסרטונים, פותחת אתרים, מתקשרת עם אנשים מכל העולם...
במסגרת הלימודים לתואר שני קראתי וניתחתי המון מחקרים העוסקים  בשימוש במחשב מכל מיני הקשרים  ולא חשבתי שעוד משהוא יכול להפתיע אותי בנושא זה עד שלא הכרתי את הסקר החדש שבדק את הרגלי צריכת וייצור התוכן של הגולשים הישראלים ואת הרגליהם והעדפותיהם בכל הקשור לאותה צריכה של תכנים. בסקרנות עיינתי במחקר "ישראל בעידן הדיגיטלי- 2012" של ד''ר יובל דרור. סקר זה מקיף 1200 נשאלים ובודק גם אוכלוסיות מיוחדות (גילאי 12- 14) ובני נוער (גילאי 15- 17) שהם גילאים של הילדים שלי.  
הנשאלים, המייצגים את גווניה השונים של החברה הישראלית, התבקשו לענות על עשרות שאלות שנגעו בשני נושאים מרכזיים. הראשון עסק בהרגלי צריכת וייצור התוכן של הגולשים בישראל דוגמת השתתפות פעילה ברשתות חברתיות, צפייה והעלאה של סרטונים, שיתוף תמונות, כתיבת בלוגים וקריאתם ועוד. השני עסק בהרגליהם והעדפותיהם של הגולשים הישראלים בכל הקשור לצריכת תוכן באתרים מקומיים ובינלאומיים.

תוצאות הסקר משרטטות תמונת מצב עדכנית, עשירה ומורכבת של פעילויות הגולשים בחברה הישראלית ובאמצעותה ניתן לנתח את המוטיבציות של הגולשים בשעה שהם פונים לאתרים ישראלים או דווקא לאתרים זרים, משתתפים או נמנעים מלהשתתף בפעילויות ווב 2.0 (Web 2.0) שונות ועוד.
בין המסקנות הכלליות שיצאו מהסקר, ניתן לראות כי 70 אחוזים מאוכלוסיית ישראל מגיל 12 ומעלה גולשים באינטרנט, אך מצד שני ניכר כי ככל שרמת הדתיות גדלה, כך גדל שיעור המשתמשים שאינם מחוברים לאינטרנט – 7.7 אחוזים מכלל החילונים אינם מחוברים לאינטרנט, לעומת 58 אחוזים מכלל החרדים.
עוד נתון מעניין שמציג הסקר הוא שגולשים בגילאים 15 ועד 24 מבלים כחמישית מזמנם באינטרנט, בגלישה דרך טלפונים סלולריים ולא דרך מחשבים נייחים או ניידים. (התרשים- צילום מסך מהמחקר המקורי)


אם נשווה בין נתונים  שאספנו בעקבות העברת השאלון "הרגלי צריכת אינטרנט"  אפשר לראות תוצאות  קרובות לאלה שבמחקר למרות שמדגם הנשאלים היה קטן פי 10 לפחות.
בתרשים מס'1  רואים שכל הנשאלים משתמשים בדואר אלקטרוני, ניכרת  תדירות גבוהה של כניסות לרשתות חברתיות שונות בקרב בני 50- 60 שבכלל לא עלה בדעתי לפני ניתוח התוצאות. 
עוד יותר מפתיעים את הנתונים העולים מהתרשים מס'2: בני 60+ נוהגים לקנות דרך האינטרנט יותר מאשר אנשים צעירים יותר! לעומת זאת היה צפוי לראות תדירות  גבוהה של כניסות לאתרי משחקים בקרב בני 10- 20.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה